четвъртък, 17 януари 2013 г.

Милинки ... рецепта ... хаха ;)



На няколко пъти ми се случва да спомена, че правя милинки в къщи сравнително редовно ... 
Като спомена и все някой казва - ами дай рецепта ...
Как да обясня, че при мен общо взето нещата са на око ...

Ама сега щото го пиша за един форум, та ще го постна там, ама ще го запазя и тук ....



Милинки
рецептата е с недоказан произход ... така че може и да не е българска традиционна - но поне е българска, щот ги правя АЗ ... хихихихи
мая - сега кат се замислих - едно кубче, каквито ги продават, не знам колко грама е - аз си взимам едно кубче та ... не знам - оправяйте се ... хехе

брашно - 1 кг и ... винаги и още две шепи поне !!
масло - около 200 гр ... от един 250гр пакет оставям малко ... че първия път се оказа прекалено цял пакет... дааа ...
сол - чаена лъжица
захар - чаена лъжица
яйца - аз 10 ... ама вероятно може и с по-малко - и 5 ще стигнат
сирене - около 250-300 гр - бяло саламурено !!!
извара - 500 гр /безсолна/
/пробвал съм и само сирене, но става сместа прекалено гъста и неудобна ... всъщност има и два варианта на приготвяне - сега описвам балъшко-лесния - за по-мурафетлийския ще е добре всичко да е сирене/
миии
май това са продуктите
ааааа

и много важен елемент - галета - ама аз си я правя от сухари - купешки и ги стривам с миксера /роботче де кухненско - на ножовете - та стават на галета/ ... купешката готова галета нещо не ми допадна - ама може да е щото не съм уцелил правилния пакет ...
количество - шепа-две .... хихихихи ... тя е за поръсване отгоре - получава се много готина горна коричка

та така
маята - в хладка вода - около 250 гр
тесто - от брашното - разтворената мая, солта, захарта и още около 750 гр хладка вода ... ама никога не съм засичал колко точно - щото идеята е да се получи тесто меко като мекото на ухото на човек ... така казваше баба !!!
та - правя докато стане ... е - за тук са и тия две-три шепи брашно допълнително - ако попрекалиш с водата - да посгъстиш нещата .... хахаха
хихихи
та така
тестото втасва на стайна температура - около 30 мин, понякога го забравям и за повече ... хихи
увеличава обема си около три пъти
маслото - разтопява се на много лек котлон - примерно на 2 или на 3 ... да не тръгне да се препържва, а само да се втечни
яйцата и сирената и изварата - обща смес - ама да стане гладка ... да няма бучици сирене !!!
и
май сме готови
тава - това количество при мен е идеално за стандартната квадратна тава към всяка фурна със среден размер - най-честите фурни - дълбоката тава ... не тия плоските !!!
тавата се намазва с масло и така към 1/3 направо остава в нея ... другите 2/3 чакат
топиш си ръцете в масло и от тестото правиш малки топки - големина - малка мандарина - или голям орех ... ако имаш търпение - и малък орех става .. хехехе ... обикновено нямам търпение ...
редиш ги в тавата плътно една до друга като при допирането на новата към предишните загребваш от маслото по дъното на тавата ...
обикновено тестото стига за запълване на около 2/3 ти от тавата - а - първата топка е посредата и постепенно се пълни към краищата !!!
кат се наредят топките - заливат се обилно с маслото ... колкото е останало - нали си си топил пръстите в него, та голяма част вече е изразходвано ...
после заливаш всичко това с яйцата и сиренето ... е затова трябва да е по-течно нещото - и затова е изварата
мурафетлъшкия вариант - при правенето на топчетата - във всяко се слага мъъъничко от сместа ... играчката е понякога забавна и ако има време и желание - така е по- готино
аз го правя така - откъсвам тесто като за топчица - правя го на мекица - сипвам посредата малко от яйцата /с вилица примерно / и завивам краищата - залепвам ги и милинката е готова за поставяне до другите със залепения край надолу ...
и при този вариант пак остава смеска яйца и за заливка отгоре
оставям нещата за около 5-10 мин така - обикновено на отворената фурна, която току пускам да загрява ... милинките набъбват пак и яйцата се поразпределят между тях, а тавата се изпълва цялата ...
сега идва ред на галетата - всичко се посипва с плътен слой галета - дебелина на слоя - ... ммммм ... бе не съм мерил с шублер, ама около 2-3 мм ... хихихихихи
готово е
влиза във фурната - 180 градуса - долно и горно с вентилатор - около 30-40 мин ... около 20 мин обикновено намалявам на 150 - 160 градуса, а накрая за около 5 мин е само на горно ...
ами - това е
хихихи
то цял роман стана ...
не се плашете - адски е лесно 

1 коментар: